Bogbag Lay Boglárka környezuttados termékek

PUCÉR KAMPÁNY – NAGY GYŐZELEM A MIKROMŰANYAG FELETT

Tegnap újabb csatát nyertünk az egyszerhasználatos műanyag ellen, éljen a Pucér kampány – Csak a textil maradhat. Az Európai Parlament 2021-től betiltja többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Ma már nem elég, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ez már kevés. Az 1950-es évek óta – amikor felpörgött a PVC ipari termelése 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, amiből 6300 millió tonnát szemétként már le is selejtezett. A világszerte évente gyártott 300 millió tonna műanyagból a felét csak egyszer használják kb. 20 percig és utána eldobják és csak 9% hasznosítják újra.

Elsősorban a megelőzésre kell törekedni, arra, hogy ne állítsunk elő még több szemetet. Arra, hogy mindennapjainkban csökkentsük a számtalan alkalommal egyszerű megoldásnak tűnő egyszer használatos műanyag csomagolás használatát. Például úgy, hogy nem zacskózzunk, hanem zsákolunk, azaz biopamut zsákokat, szatyrokat használunk az eldobható műanyag zacskók helyett.
A  Greenpeacea nejlonzacskók betiltására vonatkozó magyarországi peticióját itt tudod aláírni
A biopamut zsákok nem csak egyedi mintásak, mutatósak, hanem évekig használhatóak, hiszen moshatóak és ha már teljesen elhasználódtak komposztba is tehetjük.

Így tehetünk azért, hogy a valaha előállított, a Földön még mindig jelenlévő, többféle módon környezetszennyező műanyag mennyisége lassabban növekedjen, hiszem az átlag 20 perces használat után a műanyag 300-400 év alatt bomlik le. Azaz nem bomlik le, hanem szétesik 5 mm-nél kisebb részecskékre, azaz mikroműanyaggá, ami szennyezi vizeinket, bekerül a földbe, a növényekbe és az állatokba is, onnan pedig belénk emberekbe is.

A legfrissebb kutatások szerint a már a magyar vizek, folyók, pl. a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek, ide több úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikumokból, pl. a mikroműanyagos arcradírokból vagy a hétköznapok során használati tárgyak kopásából eredő szennyeződésből illetve ezek fizikai-kémiai aprózódása útján.

A Pucér kampány – Csak a textik maradhat! mozgalom célja felhívni a figyelmet a lehetséges alternatív csomagolás megoldásokra.Közös célért dolgozunk, vallom, hogy minden egy kis lépéssel kezdődik. A Bogbag-ban én megtervezem, megvarrom és egyedivé teszem a termékeket a mintáimmal, a környezetbarát megoldást választó vásárló pedig használja nap, mint nap. Így együtt sok-sok kicsi lépést teszünk közösen azért, hogy egy élhetőbb, szebb, zöldebb bolygót hagyjunk a következő generációkra.

Néhány tipp, hogyan csökkentsük háztartásunkban a műanyag jelenlétét:

  • Vásároljunk a piacon, a boltokban az egyszer használatos nejlonzacskó helyett biopamut zsákokba, szatyrokba, kérjük a savanyúságot, kimért élelmiszert saját jól záró dobozba, a tojáshoz mindig vigyünk saját tojástartót.
  • Készítsünk az otthon fellelhető selejtes pamut polókból,  párna huzatokból zsákokat, de egy használt függönyből is csodás hálós zsákot tudunk készíteni, aki nem tud varrni az vásároljon magyar mikrovállalkozóktól, kisebb az ökölógiai lábnyoma is, nem utazik más országokból a termék és ezzel egy hazai vállalkozást is segítünk a mindennapi megélhetésében és nem utolsó sorban szuper egyedi és trendik leszünk a saját zsákjainkkal.
  • Ha lehet kerüljük a műanyagba csomagolt zöldségeket és élelmiszereket, gondolok itt a fóliázott kígyóuborkára, 4 db-os almára, paradicsomra.
  • Ha már mindenképpen műanyag csomagolása van a terméknek válasszuk a nagyobb kiszerelést, így kevesebb műanyagot használunk pl. 100 db-os zsebkendő a 10 db-os kiszerelés helyett, mosószer nagy kiszerelésben a mosókapszulás változat helyett vagy csak egyszerűen vásároljunk a Ligetiben vagy a Ne pazaroljban saját zsákokkal, üvegekkel és dobozokkal.
  • Használjunk környezettudatos tisztítószereket, én például a magyar Cleanne cég termékeit vásárolom, ami egy növényi alapú tisztítószer család, mosogatószivacsnak kókusz szivacsot, ahol lehet használjunk természetes dolgokat, pl. ecet a ruhák öblítéséhez, felmosáshoz, szódabikarbóna súrolószerként, sütőpor hangyairtáshoz.
  • Használjunk magyar kozmetikumokat, én nagyon szeretem az EnerChi Cosmetics arckrémeit vagy Sophie Bello sheavajas termékeit, mindkét vállalkozás beszámítja a következő vásárlásnál a visszavitt üres tubusokat, tégelyeket.
  • Pucért tisztálkodószerek szilárd samponok és tusfürdők, szappan használata a folyékony szappan helyett és műanyag fogkefe helyett bambusz fogkefe használata.

Ha szeretnél többet tudni a témáról kövess a Bogbag fb oldalán itt

Vélemény, hozzászólás?