karácsonyfa

Vízkereszt napja jön, a karácsonyfa megy…

Magyarországon a keresztény hagyományok szerint a karácsonytól számított 12 nappal később, vízkereszt napján, azaz január 6-án bontják le a legtöbben a karácsonyfát.

Ezen a napon január 6-án megérkeznek Betlehembe a napkeleti bölcsek, akiket egy csillag vezet el a kis Jézushoz. Innen a fa tetején lévő csillagdísz, ami bár ma már kevesen tudják a betlehemi csillagot jelképezi. Így, ha korábban bontjuk le a fát, akkor a bölcsek elvesztik az iránymutatójukat, viszont miután megérkeznek, már nincs rá szükség.

Meg persze a praktikum miatt is, hiszen ilyenkor a karácsonyfa már rendesen kezd kiszáradni és potyognak róla a tűlevelek, ami addig nem zavar csak míg bele nem lépsz.

Lélekben már készülünk a farsangra, és vele a vidámságra már elengedtük az óévet. Kellően megünnepeltük az új évet, ettünk lencsét, hogy ne hagyjon el minket a szerencse. Vízkeresztkor megkezdődik a farsangi időszak, mely egészen húsvétig tart.

De mi lesz a megfáradt, kiszáradt karácsonyfákkal, amik most már inkább nyűgnek számítanak, mint a szoba díszének, nem beszélve a lehulló tűlevelekről?

karácsonyfa

Több lehetőségünk is van amennyiben Budapesten élünk:

A FKF,  mint minden évben január 6-tól elszállítja a megunt karácsonyfákat, amennyiben kitesszük a kuka mellé.
Fontos, hogy úgy tegyük ki a fát, hogy ne akadályozza sem a gyalogosokat, sem a parkolást, illetve az autók forgalmát.
Mielőtt kitesszük az utcára, csupaszítsuk le a fát, szedjünk le minden díszt, szaloncukor papírt, mert így megkönnyítjük a fa feldolgozását.
Ha BogBag illatosított textil szaloncukrok voltak a fán, akkor csak el kell tenned jövőre, hogy újra méltó dísze legyen a karácsonyfádnak:

illatos-fuszer-szaloncukor-textil-dietas-illat-pamut-egyedi-arany-piros-bezs-mintas
BogBag fűszerrel Illatosított textil szaloncukor

Durva becslések szerint így is kb. 500.000 darab fa kerül ki az utcákra, amit el kell szállítaniuk a FKF dolgozóinak.

Elvihetjük a kijelölt gyűjtőhelyekre is, ezt megtaláljuk az FKF honlapján, kerületi bontásban.
Itt tudod megnézni melyik kerülteben hol van a kijelölt gyűjtőhelyek:
https://www.fkf.hu/fenyofa-gyujtohelyek-cimjegyzeke

Fotó: fkf.hu

A karácsonyfákat begyűjtötte az FKF, szuper, de mi történik ezután, mi lesz a fák sorsa?

Egy részéből hő- és villamosenergia erőművekben ezzel a zöldhulladékkal állítanak elő energiát. A fenyőfákat először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek.

A másik részéből mulcsot és komposztot is készítenek, melyet majd a közterületeken használnak fel talajtakaróként vagy a föld minőségének javítására.

A kereskedőknél megmaradt fát az állatkertek is szívesen újrahasznosítják, például  az ázsiai elefántok nagy örömmel fogyasztják nasiként az ízletes gyantás ágakat. A képen a prágai állatkert ázsiai elefántja falatozik egy szanált fenyőfából.

Prága, 2017. december 29. Fenyõfát majszol egy ázsiai elefántborjú a prágai állatkertben 2017. december 29-én. Az eladatlan maradt karácsonyfákat a kereskedõk hagyományosan az állatkertnek ajándékozzák, és azok ott az elefántok eledeléül szolgálnak. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Kövess a Facebookon is:
https://www.facebook.com/BogBagek

Vélemény, hozzászólás?