környezettudatos lét

ITT A (KÖRNYEZETTUDATOS) LÉT A TÉT?!

Ma igazán izgalmas napom volt, egy új területen próbáltam ki magam, gyerekeim öko iskolájában tartottam a két hetedikes osztálynak a környezettudatosságról előadást.

Magam is meglepődtem azon, hogy nincs lámpalázam, nem félek, nincs gyomorgörcsöm – pedig a 12-13 éves korosztályt megfogni bármivel, valamivel – olyat mondani, ami érdekli, amire figyel, nem egyszerű, sőt szinte lehetetlen küldetésnek tűnt.

Fura volt, hogy semmi izgalom, idegeskedés, aztán rájöttem, hogy mindez azért van, mert csak beszélnem kell, azt pedig – aki ismer -tudok. Mindig lelkes vagyok, ha beszélnem kell a környezettudatosságról, a munkámról, a termékeimről és ki tudna erről többet, mint én.

Ami már nehezebb volt, hogy úgy mutassam be mindezt, hogy ne csak az elrettentő, rideg valóság legyen, számok felsorolása és elrettentő képek.
Ne csak azt mondjam el, hogy egy magyar ember átlagosan havonta 379 kg szemetet termel vagy hogy a Tisza és a Duna vízében is megjelent már a mikroműanyag.

Úgy gondoltam ezzel már nem lehet őket megfogni, hiszen egész nap ömlik rájuk az információ, a zaj mindenhonnan.
Már tele van a fejük a sok számmal, adattal, erre nem kíváncsiak, így mindenképpen olyan módon szerettem volna átadni nekik ezeket az információkat, hogy azt ők is élvezzék, a részesei legyenek. Szerettem volna, ha nem csak a problémákat mutatom meg , hanem megoldást is adok nekik.

Vittem magammal sok mindent, úgy néztem ki, mint egy málhás szamár, tele pamut szatyrokkal. laugh

Miközben meséltem nekik a mikroműanyagról, a biopamutról, a úszó szemétszigetekről és a megelőzésről körbeadtam az éppen említett biopamut baggyt vagy a mosható újraszalvétát.

bogbag környezettudatos szalvéta

Szerettem volna, ha testközelből is látják a baggyket, szalvétákat. Mindent körbeadtam, megfoghatták a baggyket, megszagolhatták a kozmetikumokat, kipróbálthatták a méhviaszos biopamut szalvétát, belecsomagolhatták az almát és akár meg is kóstolhatták a búzakorpa tányért. Persze ez volt a legviccesebb és legérdekesebb is, de biztos egy életre megjegyezték, hogy mennyivel jobb a lebomló búzakorpa tányér, mint a fröccsöntött műanyag tányér.

A baggyken, mosható újraszalvétákon túl mutattam sok-sok érdekességet is, elmondtam miért jó, ha csomagolásmentesen vásárolunk mutattam rá példákat is a Ne pazarolj és a Ligeti boltot.

Míg egy egyszerhasználatos nejlonzacsit kb. 20 perc használat után kidobunk a szemetesbe, és ezzel a mozdulattal már el is felejtjük a zacskót, a rossz hír, hogy még unokáink is, illetve az Ő unokáik is látni fogják ezt a zacsit, mivel a műanyag lebomlási ideje 3-400 év.

Ez a zacskó kiköt valahol egy szeméttelepen vagy rosszabb esetben egy óceánon úszó szemétszigeten, vagy mikroműanyagként egy bálna gyomrában vagy egy állatba belegabalyodva.

környezettudatos lét

Mennyivel szebb és környezetbarát megoldás egy biopamut baggybe venni az almát a piacon vagy a boltban. Egy baggy ami egyedi, ami olyan, mint te, amire akár egyedi mintát is kérhetnek. Menő ha a boltban ebbe veszed a reggeli péksütidet, vagy Anyukád a kedvenc flamingós szalvétádba csomagolja a szendvicsedet, amiben nem csak friss marad a szendvicsed, hanem még szalvétaként is használhatod, csak kiteríted a padodon és már falatozhatsz is.

Beszéltem nekik a ruhavásárlásról, megmutattam, hogy tudja ellenőrizni milyen anyagból készült a ruhadarabja, hol találja a címkét, amin az összetételt találja.
Miért válasszanak pamut, biopamut alapú ruhákat, hogy míg a pamut szellőzik, természetes alapanyag, kellemes a tapintása , addig a poliamid, poliészter anyagokba beleizzad, viszket tőle, nem lélegzik benne a bőre. Nem kell össze-vissza vásárolni mindent, inkább legyen egy átgondolt kapszula gardróbjuk, amiben kevesebb, de jól megválasztott és egymáshoz passzoló alap ruhadarabok vannak, amit aztán lehet variálni akár 1-1 trendi felsővel, kiegészítővel is.

Vittem magammal pucér kozmetikai termékeket Oliva samponszappant, Lush termékeket, és több magyar kozmetikumot. Miközben megszagolták, megnézték, elmeséltem, hogy miért jó, ha magyar terméket vásárol, hogy ezzel egy magyar vállalkozót támogat és nem egy külföldi multit.
Mire figyeljen ha arckrémet, tusfürdőt vesz, hogy olyan kozmetikumot válasszon, amit állatokon nem teszteltek, aminek a tégelye visszaváltható vagy esetleg teljesen csomagolásmentes a termék.

Sokan mondják, hogy a fiatalokat nem érdekli már semmi, én úgy gondolom, hogy ez nem igaz, lelkesek és nagyon nyitottak minden újra, még a fiúk is érdeklődve nyitottak ki minden kozmetikumot, lelkesen keresték a ruhacímkét, csomagolták a méhviaszos szalvétába az almát próbaképpen és kérdeztek, kérdeztek, én meg örömmel válaszoltam.

Lay Boglárka BogBag környezettudatos zero waste textil

Bíznunk kell bennük, mert 10 év múlva ők viszik már előre a világot, ők fogják megszabni mire van igény és ők fognak vásárolni is. Nagyon nem mindegy, hogy mennyire teszik mindezt környezettudatosan, átgondoltan és ha ma egy diák is úgy ment haza az előadásom után, hogy holnaptól környezettudatosabban fog élni, már megérte a mai nap.

Vélemény, hozzászólás?