műanyag hasznosítás tégla

Műanyag szemétből készülnek a kenyai téglák

  • Blog
  • 3 mins read

Nairobi Kenya fővárosa és egyben legnagyobb városa 5,5 millió lakosával. Nairobiban a naponta keletkező 2500 tonna háztartási és egyéb szemétből közel 600-700 tonna egyetlen helyre, Dandorára, a szeméttelepre kerül. Miközben a maradék 2000 tonna a hatóságok által is ismerten létező 38 illegális szemétlerakó egyikén végzi.

műanyag hasznosítás

Ebből az irdatlan szeméthalomból; műanyag palackokból és flakonokból próbál egy helyi vállalkozónő újrahasznosítani, alig húsz főt számláló vállalkozásával; téglákat gyárt a műanyag szemétből.

A gyártási folyamat első lépése, hogy egy géppel apróbb darabokra vágják a kiválogatott műanyagot és ezt keverik össze homokkal. A gyártáshoz többféle műanyagot is fel tudnak használni, pl. PET palackokat és keményebb műanyag kannákat, flakonokat. Havonta több tonna műanyagot tudnak így újrahasznosítani ezzel az lejárással.

műanyag újrahasznosítás

Ezt a keveréket kb 300 fokra hevítik egy másik berendezéssel, míg a keverék annyira megolvad, hogy már formázható lesz.

műanyag hasznosítás tégla

Minden darabot egyesével lemérnek egy kis mérlegen mielőtt a présbe kerül, majd ha megvan a kívánt 1,3 kg-os súly, akkor beleteszik az egyik formába és egy hidraulikus préssel formába préselik, majd hagyják megszilárdulni és készen is van a műanyag tégla.

A présben egyszerre 9 db tégla készül. A lepréselt tégláknál megvárják hogy szobahőmérsékletúre hűljön, utána már kemény lesz maga a tégla, még csobban egyet egy speciális folyadékban és készen is van. A prés nem tökéletes, így a sorjásabb darabokat még kézzel megigazítják. Naponta kb 1500 db ilyen téglát tudnak előállítani.

Amikor ez a préselt műanyag tégla végül megszilárdul akkor olyan erős lesz, mint a beton és ami még ennél is fontosabb, hogy ennek a múanyag téglának az előállítása 25%-kal olcsóbb, mint a betoné.
Az így készült járdák csodaszámba mennek, hiszen a kenyai utcákban a járdák 90%-a sose látott még aszfaltot.

Nézd meg a többi blogbejegyzésemet is itt